Hoe kan ik beter met mijn flow omgaan?

Op dit moment krijg ik meer dan vaak de vraag gesteld hoe moet ik met de flow van het leven meegaan als ik mijn grip verlies? Het voelt zo zwaar en uitdagend. Misschien voer je innerlijk een gevecht, verlies je de grip op van alles, is je gevoel uit balans en ervaar je strijd met jezelf en/of anderen? 

Als jij hierin jezelf herkent, kan ik zeggen, je bent echt niet de enige met dit gevoel. De flow van het leven, het is makkelijk en moeilijk tegelijk. 

Tips

Dit zijn mijn tips, 2 essentiële zaken als je grip verliest:

1. Vertrouw op jezelf. Je hebt emoties maar bent ze niet. Wat komt, gaat ook weer weg. 

2. Vertrouw op het universum, the spirits, God. Er is een veel groter plan wat moeilijk voor te stellen is voor ons en daar wordt nu heel hard gewerkt. Het licht gaat winnen, het is een eindtijd en de laatste loodjes zijn altijd het zwaarst.

Het gaat in deze tijd, het aquarius tijdperk, om het voelen, het voelen van alles. Het vraagt jou om naar binnen te keren en te voelen wat het je te vertellen heeft. Het is intens, voor velen over de hele wereld. Dit gevoel mag er zijn en moet er zijn, met moed. Durf de diverse vormen van gevoel toe te laten, verdriet, angst, boosheid, frustratie, hopeloosheid, maar ook blijdschap, vreugde, en dankbaarheid. Laat de verschillende lagen van jouw zijn los, in overgave. Geef het de ruimte om tot acceptatie te komen. Het is jouw emotie wat aandacht en liefde nodig heeft. 

Tijd voor reflectie

Denk hier eens over na. Het is niet de ander die jou raakt, maar het trauma van jou dat wordt aangeraakt. Het is de buitenwereld die jou een spiegel voorhoudt en iets uit de binnenwereld helder wil maken. Het mag eindelijk getransformeerd en geheeld worden. Loop er dit keer niet voor weg, durf het aan te gaan. Het heeft geen zin om als je als slachtoffer te gedragen, te doen alsof alles goed met je gaat. Waarom zou je dat doen?   Hoe eerlijk ben je dan naar jezelf?

Laat de afleiding, vertier en vermaak je niet ontnemen om naar je kern te gaan. Jouw kern! Durf kwetsbaar te zijn, durf het uit te spreken en hulp te vragen, zodat je het niet alleen hoeft door te maken. Als jij dit gevoel niet toe laat, dan hopen deze gevoelens zich op in je lichaam. Dit geeft op de langere termijn opnieuw klachten. Is dat wat je wilt?

De uitspraak die ik vaak gebruik: the secret to happiness, flowing instead of forcing is nu meer dan ooit van toepassing. Het betekent dat je het mag laten gebeuren, je hoeft even geen grip te hebben op de chaos, je mag verward zijn, je mag onzeker zijn. Hoe moeilijk dit ook is. Stop met jezelf een schuldgevoel op te leggen, stop met jezelf onder uit te halen, stop met het oordeel over jezelf en de ander. Jij bent OK. Je mag zijn wie je bent. Dat is je geboorte recht als autonoom mens met ziel. 

Lieve jij, laat het toe, geef deze emoties een warm welkom zodat het getransformeerd en geheeld kan worden. Het doel is dat er bestaande patronen verbroken moeten worden om ruimte te maken voor nieuwe. Laat het nieuwe stapsgewijs toe, laat dit van binnenuit vorm gaan aannemen. 

Stappen van transformatie

Enkele stappen van transformatie en heling zijn: 

1. Voelen

2. Erkennen 

3. Accepteren

4. Toelaten

5. Doorvoelen

6. Een plek geven

De mensen die dicht bij me staan, weten dat ik emoties er uitgooi. Ik kan het gewoon niet anders.  Dit doe ik in woord maar ook in handelingen. Ik zal jullie mijn ritueel delen. Als ik heftige periodes heb, zoek ik naar een middel om het toe te laten. Ik doe een rustgevende geur in de aroma diffuser. Zet muziek op om rustig te worden, pak mijn schildersdoek en leef me daar letterlijk op uit. Boosheid gooi ik erop. Frustratie, verdriet… alle handelingen zijn heel intuïtief. Wat er in me opkomt. Tranen vloeien vaak rijkelijk, zo erg dat ik erna doodmoe ben en moet rusten. Ik praat in mezelf, alles wat er in me opkomt gaat er dan uit

Daarna ga ik mezelf vragen stellen: wat gebeurde er? Wat raakte me? Hoe voelde het? Waar in mijn lichaam voelde ik het? Etc. Dat houd ik bij in een dagboek. Op een later moment, lees ik het nog eens en vaak is dan de zwaarte al een beetje weg, maar soms komt het opnieuw. Elke keer laat ik het toe, elke keer laat ik het eruit komen. Tot het getransformeerd is en het diepste zwart, licht is geworden. 

Ik laat het toe, jij ook? 

Liefs Jill